Geplaatst op Geef een reactie

Veenhuizen in de Media

Hierbij een artikel over Veenhuizen, dat in diverse dag-weekbladen verscheen:
zoals in het Roder Journaal 26 april 2020 om 14:30 uur (Foto: Clemens van den Brink voor zijn geboorteplek: Nu Hoek Gevangenismuseum, toen bewakerswoning zonder tralies)

Kleurrijke avonturen in het BajesDorp

VEENHUIZEN Zeven jaar geleden besloot Clemens van den Brink om na zijn werkzame leven als directeur van Bional Pharma een boek te schrijven over het leven en werken in en om de gevangenissen van Veenhuizen. Niet zo vreemd, want hij is in 1940 geboren in het oude Tweede Gesticht, nu deel van het Gevangenismuseum.
Zijn vader was er bewaker van 1938 tot september 1946, waarna het gezin vertrok naar de boerderij van de familie even buiten Veenhuizen op circa 3 kilometer van zijn geboorteplaats. Mede daarom maakte hij veel mee van wat er gebeurde in en om ‘BajesDorp’ zoals hij Veenhuizen noemt.
In 2015 kwam zijn eerste boek ‘Bajesverhalen Veenhuizen’ (264 blz.) uit, dat nu toe is aan een vijfde druk. In 2017 kwam ‘De Geheimen van BajesDorp’ Veenhuizen 1818-2018 (345 blz.) een reis door de tijd. Beide boeken zijn voornamelijk gebaseerd op de verhalen van ex-bewakers, ex-gevangenen en zijn eigen ervaringen. Nu komt zijn derde en laatste boek uit in deze serie: ‘Veenhuizen van onder de pet’.
Veenhuizen was tot ongeveer 1985 afgesloten van de buitenwereld. Je kwam er niet in als je daar niets te zoeken had. Wie er zat en wat er gebeurde in de jaren ’60 en daarna bleef net als veel waargebeurde verhalen uit die tijd onder de pet van de bewakers vanwege hun geheimhoudingsplicht.
In ‘Veenhuizen van onder de pet’ wisselen spanning, historie en humor elkaar af. Daarbij raakt de lezer betrokken bij het leven in de gevangenis en de bijzondere gebeurtenissen in en om de gevangenissen van dit mysterieuze dorp… Kortgestrafte gedetineerden en zware criminelen van allerlei nationaliteiten zaten in een relatief kleine ruimte onder één dak hun straf uit.
Dat gaf regelmatig aanleiding tot onbegrip, spanning, onrust, vluchtpogingen, opstanden en vechtpartijen. Zeventien ex-bewakers en een ex-gedetineerde geven in ‘Veenhuizen van onder de pet’ hun bijzondere belevenissen weer. Zoals over die Chinese gevangene Wang: hoe kwam hij aan een levende eend in zijn cel? Wat deden Cor van H., Joop V., Karate Bob en Pistolen Paultje daar? En onvoorstelbaar: wie was die internationaal beruchte oplichter J.v.L.-G.? Hoe wist hij door te dringen tot – en het vertrouwen te winnen van- grote wereldmachthebbers?
Dat en meer is te vinden in ‘Veenhuizen van onder de Pet.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *