Geplaatst op Geef een reactie

Tegen het Zere Been

Als gevangenen ziek werden of ze waren gewond, dan was de gevangenisarts altijd snel ter plekke.
Vroeger woonde de arts ook in Veenhuizen. Iedereen kende bijvoorbeeld dokter van de Weg, een beminnelijke man die er ook altijd was voor de ambtenaren en veel voor het dorp gedaan heeft.
Later woonde de huisarts niet meer verplicht in Veenhuizen, maar kreeg een arts uit Norg deze taak.
De afstand van ca. 10 km tot de gevangenis in Veenhuizen was geen bezwaar, want in geval van nood was de arts binnen tien minuten ter plekke.
Koos Huininga, huisarts in Norg was lange tijd de huisarts in de gevangenissen Esserheem, Norgerhaven en Bankenbosch.
Hij keurde ook de gevangenen die dagelijks aan het werk waren op het land, in de fabrieken, in de plantsoenen en in tuinen van de ambtenaren. Het was soms niet eenvoudig om bij gedetineerden de juiste diagnose te stellen.
Sommigen lagen liever in het Hospitaal. De verzorging was er uitstekend en vooral degenen die te lui waren om te werken, verzonnen allerlei kwalen of verwondden zichzelf om een aantal dagen opgenomen te worden. Dan was het vaak niet gemakkelijk om te zien, of de ‘patiënt’ simuleerde of echt iets mankeerde.
Maar Huininga had hier routine in opgedaan.
Zo kreeg Ebel Duursma tijdens zijn dienst als bewaker te maken met een gevangene R.T. die luid gillend naast zijn bed lag. Hij schreeuwde moord en brand: “Ik heb mijn linker onderbeen gebroken. Ben van mijn bed gevallen. Au, au, ik heb vreselijke pijn. Roep alstublieft zo snel mogelijk een dokter.”
Ebel kon uiteraard als leek niet vaststellen wat er aan de hand was, dus het leek hem verstandig om dokter Huininga te bellen:
“Ik heb hier een patiënt die van zijn bed gevallen is en zegt dat zijn linker onderbeen gebroken is. We hebben verband aangelegd.”
“Van zijn bed gevallen en zijn linker onderbeen gebroken? Van een meter hoog? Dat lijkt me stug, maar ik kom er aan.”
Huininga was binnen een kwartier ter plekke.
“Wat is hier aan de hand,” vroeg hij.
“Mijn linker onderbeen gebroken, dokter. Vanmorgen van mijn bed gevallen en verkeerd terecht gekomen. Oh, het is zo pijnlijk!”
Huininga kwam dichterbij en stapte over de patiënt heen. Daarbij tikte hij licht tegen het zere been van de patiënt aan en keek er een moment aandachtig naar.
“Zo, Meneer T., ik zal u vertellen wat er aan de hand is. Niks, helemaal niks, nada nothing. U simuleert, u heeft helemaal geen gebroken onderbeen.”
”Ja maar…u heeft me niet eens onderzocht….”
“Niks te maren, u gaat vandaag nog aan het werk. Ik maak hier een rapport van. En pas op!! Ik kom hier niet weer voor niks.”
Ebel stond perplex: “Hoe weet u nou dat die man niks mankeert?”
Huininga was zeker van zijn diagnose:
“Heb je niet gemerkt, dat ik even tegen zijn onderbeen stootte toen ik over hem heen stapte? Als het echt gebroken was, had hij het uitgegild van de pijn. Heb je hem gehoord? Jullie hebben er luie donders bij. Daar heb ik geen moeite mee. Hij gaat maar aan het werk met zijn luie kont……………..”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *