Geplaatst op Geef een reactie

San Quentin/Veenhuizen- Feest in de Bajes

Hierbij een waargebeurd Bajesverhaal, waar ik zelf bij betrokken was:

Velen van jullie weten het nog….
Johnny Cash zong in 1969 in de gevangenis van San Quentin de gelijknamige countrysong “San Quentin”. Zijn optreden daar en het lied maakten grote indruk op mij.
Het deed me steeds weer aan Veenhuizen denken, want 11 jaar eerder (1958) trad ik als zanger/ gitarist op met het orkest “De Boomerangs” o.l.v. B.Rouppée in de gevangenis van Veenhuizen. Wij verzorgden daar een muzikale avond met veel countrynummers en hits uit die tijd. Wat was het een dankbaar publiek! Een compleet feest in de bajes van Veenhuizen! Veel gevangenen stonden op hun stoelen en zwaaiden met hun hemden boven hun hoofden. Helaas heb ik daar geen foto van.
De band bestond uit Dries Kuiper piano, Alle Vos trompet, Wierd de Vries saxofoon/klarinet, Smit
(ben zijn voornaam kwijt) drums en ik. We speelden vaak bij allerlei uitvoeringen in het Verenigingsgebouw met bal na, maar ook buiten Veenhuizen, zoals b.v. in Assen in de Hertenkamp.
San Quentin/Veenhuizen, dat liet me niet meer los, daar wilde ik nog eens wat mee doen.
Ik schreef in 2017 een gedicht/lied over het naderende 200 jarig bestaan van Veenhuizen met San Quentin in het achterhoofd en had al snel 12 coupletten over Veenhuizen in de periode 1818-2018.
Nu geen treurzang van gevangenen over allerlei toestanden in de gevangenis, maar over de bijzonderheden van Veenhuizen zoals de zelfvoorziening, de rangen en standen, de onderlinge verhoudingen tussen ambtenaren en gevangenen, de zwijgplicht, de isolatie van de buitenwereld en de geheimzinnigheid eromheen. Genoeg dus om over te schrijven.
Zo schreef ik na “Bajesverhalen Veenhuizen” (2015) ook mijn 2e boek “De Geheimen van BajesDorp” Veenhuizen 1818-2018 in 2017. Het werd een reis door de tijd met verhalen en anekdotes van bewakers en gevangenen met eigen (familie)ervaringen vanaf ca. 1900. Daarin plaatste ik de 12 coupletten op de laatste pagina’s. Maar ik wilde er meer mee doen. Ik hakte het gedicht in 3 delen en zette ze op de wijs van San Quentin.
Ik kon “The Boomerangs” niet meer vragen of ze me wilden begeleiden in een videopresentatie, want die waren al lang geleden gaan hemelen. Maar, geen nood….
Hein van der Vliet, een muzikale kennis van me, was bereid om samen met mij de opname in 3 afzonderlijke delen op locatie in Veenhuizen op te nemen.
Hij maakte de productie en zette die op dvd in zijn studio “Rivulet” en zo kwam in navolging van Johnny Cash “De Bajesdorpballade” in 3 delen tot stand.
Nieuwsgierig? Zoek op YouTube naar de “bajesdorpballade” of via Google.

Clemens van den Brink
(voor info over mijn 3 boeken zie hier op bajesverhalen.nl en op bajesverhalen.nl/shop)

De DVD is niet te koop. Peter Sluiter, toenmalig directeur van Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen heeft 1 exemplaar van mij gekregen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *