Geplaatst op 4 Reacties

Persbericht

Persbericht
Nieuw boek ‘VEENHUIZEN VAN ONDER DE PET’

(Ontwerp voorkant Dimitri Jansma Studio Paraat)

Het had zo mooi kunnen zijn, ware het niet dat….

Op 2 mei a.s. zou auteur Clemens van den Brink zijn nieuwe boek ‘Veenhuizen van onder de Pet’ presenteren in het Nationaal Gevangenismuseum, maar zoals zoveel geplande evenementen in Corona-tijd, werd dit om meerdere redenen afgelast.

Boekpresentatie met hindernissen

Half maart j.l. was zijn derde boek “VEENHUIZEN VAN ONDER DE PET” klaar voor de drukker en niets stond de presentatie in de weg.
Vanuit de gemeente Noordenveld kwam enige sponsoring en burgemeester dhr. Klaas Smid was uitgenodigd om het eerste boek in ontvangst te nemen.
John van den Heuvel had in januari al aan de auteur toegezegd om hierbij aanwezig te zijn en daarbij iets te vertellen over de stand van zaken bij het oprollen van een groot misdaadsyndicaat.
Zijn persoonsbeveiliging maakte het hem echter onmogelijk om naar Veenhuizen te komen. Een bijkomende hindernis was, dat de veiligheid voor de ca.100 genodigden niet kon worden gewaarborgd, dus John van den Heuvel was geen optie meer.
Van den Brink vroeg daarop collega Mick van Wely die in zijn plaats bereid was om tijdens de presentatie iets te vertellen over zijn werk als misdaadjournalist.
Een dag later werden de maatregelen in verband met het Corona-virus van kracht, waardoor de presentatie werd afgelast.
De drukker daarentegen was al voor de crisis vastgelegd om op 1 april 1500 stuks te leveren, dus besloot de auteur het boek (264 blz.) digitaal te presenteren via internet en de site www.bajesverhalen.nl.

Aanvullende informatie:

“BajesDorp” Veenhuizen

Zeven jaar geleden besloot Clemens van den Brink om na zijn werkzame leven als directeur van Bional Pharma een boek te schrijven over het leven en werken in en om de gevangenissen van Veenhuizen. Niet zo vreemd, want hij is geboren (6-3-1940) in het oude Tweede Gesticht, nu deel van het Gevangenismuseum.
Zijn vader was er bewaker tot september 1946, waarna het gezin vertrok naar de boerderij van de familie even buiten Veenhuizen op ca. 3 km van zijn geboorteplaats. Mede daarom maakte hij veel mee van wat er gebeurde in ‘BajesDorp’ zoals hij Veenhuizen noemt.
In 2015 kwam zijn eerste boek ‘Bajesverhalen Veenhuizen’ (264 blz.) uit, dat nu toe is aan een vijfde druk. In 2017 kwam ‘De Geheimen van BajesDorp’ Veenhuizen 1818-2018 (345 blz.) een reis door de tijd. Beide boeken zijn voornamelijk gebaseerd op de verhalen van ex-bewakers en gevangenen en zijn eigen ervaringen. Nu komt zijn derde en laatste boek uit in deze serie: ‘Veenhuizen van onder de Pet’ (264 blz.).

VEENHUIZEN VAN ONDER DE PET

Veenhuizen was tot ca. 1985 afgesloten van de buitenwereld. Je kwam er niet in als je daar niets te zoeken had.
Dus wie er zat en wat er gebeurde bleef net als veel waargebeurde verhalen uit die tijd onder de pet van de bewakers vanwege hun geheimhoudingsplicht.
In ‘Veenhuizen van onder de Pet’ wisselen spanning, historie en humor elkaar af. Daarbij raakt de lezer betrokken bij het leven in de gevangenis en de bijzondere gebeurtenissen in en om de gevangenissen van dit mysterieuze dorp…
Kortgestrafte gedetineerden en zware criminelen van allerlei nationaliteiten zaten in een relatief kleine ruimte onder één dak hun straf uit.
Dat gaf regelmatig aanleiding tot onbegrip, spanning, onrust, vluchtpogingen, opstanden en vechtpartijen.
17 ex-bewakers en 1 ex-gedetineerde geven in ‘Veenhuizen van onder de Pet’ hun bijzondere belevenissen weer.
Zoals over die Chinese gevangene Wang: hoe kwam hij aan een levende eend in zijn cel? Wat deden Cor van H., Joop V., Karate Bob en Pistolen Paultje daar?
En onvoorstelbaar: wie was die internationaal beruchte oplichter J.v.L.-G.? Hoe wist hij door te dringen tot- en het vertrouwen te winnen van- grote wereldmachthebbers?
Dat en meer is te vinden in ‘Veenhuizen van onder de Pet.’ Meer info over het boek vindt u hier op www.bajesverhalen.nl en op www.bajesverhalen.nl/shop. nu verkrijgbaar voor €19,99 (+ 4,95 verz. kosten)

4 gedachten over “Persbericht

  1. Het e-boek heb ik in één ruk uitgelezen. Mooie verhalen, gelezen met de indrukken van die gevangenis in mijn hoofd. De indrukken daar opgedaan worden door de verhalen naar boven gehaald en spelen nu door mijn hoofd. Al met al ben ik er nog niet klaar mee.

  2. Hey Theo. Welkom op mijn site en een leuke reactie van je. “Je bent er nog niet klaar mee,” zeg je. Nou, het laat mij ook niet los.
    In 2015 ben ik begonnen en nu is mijn 3e boek “Veenhuizen van onder de Pet” uitgekomen met alweer zo’n 264 blz. en het houdt niet op. Ik heb nu een aanbod van een paar ex-bewakers van de medische afdeling, die voor mij hun mooiste anekdotes van de laatste 40-50 jaar hebben. Veenhuizen was en blijft voorlopig door jarenlange isolatie (tot diep in de jaren ’80) een bron van geheimen, die mondjesmaat naar buiten komen…….. Veel leesplezier! vr. groet Clemens vd Brink.

  3. Heb de e-book net gelezen. Prachtig! Maar ik heb je 2 boeken ook. Mijn moeder heeft de boeken ook gelezen, zij vindt ze ook prachtig! Ze kwam vroeger wel bij de familie Folkers. De derde ga ik ook aanschaffen, voor mezelf en 1 voor mijn moeder.

    1. Dank Hennie voor je positieve recensie. Het derde boek zal je ook vast met plezier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *