Over ons

De fraaie Karikaturen op de voorpagina zijn van Dimitri Jansma Studio Paraat Groningen

SFA03_SFA001006180_X.jpg

Veenhuizen, een uniek en mystiek BajesDorp

Veenhuizen, opgericht in 1818, was lange tijd een mystiek en uniek zelfvoorzienend gevangenisdorp. Het was tot diep in de jaren ‘80 afgesloten van de buitenwereld en de bevolking bestond louter uit ambtenaren (veelal bewakers) en gevangenen. De bewakers hadden  zwijgplicht. De verhalen bleven letterlijk onder hun pet. Zo kwamen de bajes-verhalen maar mondjesmaat naar buiten en bleef Veenhuizen voor iedereen een mysterie.

Waargebeurde verhalen uit Veenhuizer Bajes

Pas toen de bewakers pensioengerechtigd waren en ze Veenhuizen moesten verlaten, konden zij hun verhalen kwijt, maar de meesten bleven zwijgen. Slechts enkelen van hen waren bereid om hun ervaringen van vroeger stukje bij beetje te vertellen. Dat waren waargebeurde spannende anekdotes, boeiende ontsnappingspogingen en unieke verhalen van bewakers over hun ervaringen en aanvaringen met gevangenen, waaronder zelfs de meest bekende en zwaarste gestrafte criminelen die Nederland ooit gekend heeft.
Veenhuizen was ook bijna geheel zelfvoorzienend.

Al het werk werd zoveel mogelijk door gevangenen gedaan op het land en voor eigen gebruik werd alles gemaakt in werkplaatsen en fabrieken. Mede omdat ik er geboren ben en nog wel op de linker hoek van het Tweede Gesticht (vroeger bewakerswoning, nu deel van het museum), voelde ik me verplicht om iets te doen met mijn eigen gegevens en die van een aantal bewakers. Daarbij kreeg ik van een kennis uit Veenhuizen een origineel oud archief van zijn vader, een bewaker (rond 1930). Met alle eigen ervaringen en de spannende en boeiende verhalen van gepensioneerde bewakers, heb ik drie boeken geschreven. “Bajesverhalen Veenhuizen‘ (267 blz.), ‘De Geheimen van Bajesdorp‘(345 blz.) en ‘Veenhuizen van onder de Pet’ (264 blz.)

clemens-van-den-brink

Over Clemens van den Brink

Mijn naam is Clemens van den Brink en ik ben op 6 maart 1940 geboren in Veenhuizen in het oude Tweede Gesticht aan de Oude Gracht 5 tussen twee werkplaatsen van de gevangenen. Mijn vader was er 8 jaar gevangenbewaker voordat hij de boerderij van zijn vader overnam. Ik heb tot en met mijn 22e in de Weperpolder (op 2 km van Veenhuizen) gewoond, ging er naar de lagere school en maakte veel van de ontwikkelingen in BajesDorp Veenhuizen van dichtbij mee. Tijdens mijn hbs-tijd en militaire dienst onderhield ik, tot op heden, nauwe banden met het dorp, hoewel ik me destijds helemaal niet realiseerde hoe bijzonder Veenhuizen was.

Later kwam dat besef wel en liep ik rond met vragen. Waarom gingen mijn grootouders na circa 15 jaar op de boerderij tegen Veenhuizen aan gewoond te hebben, weer terug naar hun geboortestreek? En waarom kwamen juist mijn ouders weer terug naar Veenhuizen? Ik had het ze destijds natuurlijk best kunnen vragen, maar het kwam nooit ter sprake….

Toch liet het me niet los. Ik ging beseffen hoe uniek de geschiedenis van Veenhuizen was, begon te schrijven en ging terug in de tijd naar de 19e eeuw. De tijd waarin de zwervers, wezen, alcoholisten en bedelaars naar Veenhuizen kwamen. Van Pauper-opvang werd het een BajesDorp met de strengst bewaakte gevangenissen van NL…..

Veenhuizen bestond uit  louter gevangenen en bewakers. Het dorp werd bijna geheel zelfvoorzienend. Er heerste zwijgplicht en het dorp was volledig afgesloten van de buitenwereld. VEENHUIZEN IS WERELDERFGOED VAN UNESCO (JULI 2021) De verhalen en anekdotes bleven lang onder de pet, totdat deze Complete Serie Veenhuizen uitkwam. Ik sprak met oud-gevangenen en bewakers en  kwam tot boeiende verhalen. Mijn eigen ervaringen en die van “Oud Kolonialen” heb ik gebundeld in drie boeken met foto’s en illustraties ( resp. 268,  345 en 264 blz.) “Bajesverhalen Veenhuizen”, “De Geheimen van Bajesdorp” en “Veenhuizen van onder de Pet”. De Complete Serie bevat veel waargebeurde, spannende bajesverhalen en anekdotes over het leven en werken met o.a. de zwaarst gestrafte gedetineerden van NL.

Mijn boeken zijn verkrijgbaar bij de boekhandel en op bajesverhalen.nl en bajesverhalen.nl/shop. De verzending via track and trace (meest incl.) geschiedt naar huisadres (brievenbus-pakketten)  en evt. om beschadiging te voorkomen naar afhaalpunt vervoerder. 

Privacy beleid: U heeft zich aangemeld op deze site om een Ebook of boek te bestellen, en/of op de hoogte te willen blijven van nieuwe Bajesverhalen. Wij beschermen uw gegevens en zullen ze onder geen beding tonen aan derden of gebruiken voor andere doeleinden dan u op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen die betrekking hebben op de geschiedenis van Veenhuizen en eventuele nieuwe Bajesverhalen. Uw gegevens worden met uw toestemming alleen gebruikt om u hierover (maximaal 5x per jaar) te informeren. Mocht u hiervan geen gebruik (meer) willen maken, dan kunt u dat kenbaar maken en halen wij uw gegevens uit ons systeem. 

 

HANDELSNAAM:  BB-O (vof)

BTW NR. 14786330B01

KVK: 68868758

Rechtsgeldige vertegenwoordigers: Clemens H.J. van den Brink Geb.06-03-1940 en Jantien van den Brink-Oost Geb. 29-12-1941

ADRES:  SNELLINGERDIJK 60 8431EP  OOSTERWOLDE

Telefoon: 0516512996/0645745366

Email: cjvdbrink@gmail.com

Website: bajesverhalen.nl

Webshop: bajesverhalen.nl/shop