Over ons

De fraaie Karikaturen op de voorpagina zijn van Dimitri Jansma Studio Paraat Groningen

SFA03_SFA001006180_X.jpg

Veenhuizen, een uniek en mystiek BajesDorp

Veenhuizen, opgericht in 1818, was lange tijd een mystiek en uniek zelfvoorzienend gevangenisdorp. Het was tot diep in de jaren ‘80 afgesloten van de buitenwereld en de bevolking bestond louter uit ambtenaren (veelal bewakers) en gevangenen. De bewakers hadden  zwijgplicht. De verhalen bleven letterlijk onder hun pet. Zo kwamen de bajes-verhalen maar mondjesmaat naar buiten en bleef Veenhuizen voor iedereen een mysterie.

Waargebeurde verhalen uit Veenhuizer Bajes

Pas toen de bewakers pensioengerechtigd waren en ze Veenhuizen moesten verlaten, konden zij hun verhalen kwijt, maar de meesten bleven zwijgen. Slechts enkelen van hen waren bereid om hun ervaringen van vroeger stukje bij beetje te vertellen. Dat waren waargebeurde spannende anekdotes, boeiende ontsnappingspogingen en unieke verhalen van bewakers over hun ervaringen en aanvaringen met gevangenen, waaronder zelfs de meest bekende en zwaarste gestrafte criminelen die Nederland ooit gekend heeft.
Veenhuizen was ook bijna geheel zelfvoorzienend.

Al het werk werd zoveel mogelijk door gevangenen gedaan op het land en voor eigen gebruik werd alles gemaakt in werkplaatsen en fabrieken. Mede omdat ik er geboren ben en nog wel op de linker hoek van het Tweede Gesticht (vroeger bewakerswoning, nu deel van het museum), voelde ik me verplicht om iets te doen met mijn eigen gegevens en die van een aantal bewakers. Daarbij kreeg ik van een kennis uit Veenhuizen een origineel oud archief van zijn vader, een bewaker (rond 1930). Met alle eigen ervaringen en de spannende en boeiende verhalen van gepensioneerde bewakers, heb ik drie boeken geschreven. “Bajesverhalen Veenhuizen‘ (267 blz.), ‘De Geheimen van Bajesdorp‘(345 blz.) en ‘Veenhuizen van onder de Pet’ (264 blz.)

(De fraaie Karikaturen op de voorpagina zijn van Dimitri Jansma Studio Paraat Groningen)

clemens-van-den-brink

Over Clemens van den Brink

Mijn naam is Clemens van den Brink en ik ben op 6 maart 1940 geboren in Veenhuizen in het oude Tweede Gesticht aan de Oude Gracht 5 tussen twee werkplaatsen van de gevangenen. Mijn vader was er 8 jaar gevangenbewaker voordat hij de boerderij van zijn vader overnam. Ik heb tot en met mijn 22e in de Weperpolder (op 2 km van Veenhuizen) gewoond, ging er naar de lagere school en maakte veel van de ontwikkelingen in BajesDorp Veenhuizen van dichtbij mee. Tijdens mijn hbs-tijd en militaire dienst onderhield ik, tot op heden, nauwe banden met het dorp, hoewel ik me destijds helemaal niet realiseerde hoe bijzonder Veenhuizen was.

Later kwam dat besef wel en liep ik rond met vragen. Waarom gingen mijn grootouders na circa 15 jaar op de boerderij tegen Veenhuizen aan gewoond te hebben, weer terug naar hun geboortestreek? En waarom kwamen juist mijn ouders weer terug naar Veenhuizen? Ik had het ze destijds natuurlijk best kunnen vragen, maar het kwam nooit ter sprake….

Toch liet het me niet los. Ik ging beseffen hoe uniek de geschiedenis van Veenhuizen was, begon te schrijven en ging terug in de tijd naar de 19e eeuw. De tijd waarin de zwervers, wezen, alcoholisten en bedelaars naar Veenhuizen kwamen. Ik schreef over de Maatschappij van Weldadigheid, die opgericht werd om deze arme mensen op te nemen. Vooral door gesprekken te voeren met oud-gevangenen en ambtenaren, kwam ik tot boeiende verhalen. Mijn eigen ervaringen en die van “Oud Kolonialen” heb ik gebundeld in drie boeken met resp. 268 en 345 blz.“Bajesverhalen Veenhuizen”, “De Geheimen van Bajesdorp” en “Veenhuizen van onder de Pet”.

Privacy beleid: U heeft zich aangemeld op deze site om een Ebook of boek te bestellen, en/of op de hoogte te willen blijven van nieuwe Bajesverhalen. Wij beschermen uw gegevens en zullen ze onder geen beding tonen aan derden of gebruiken voor andere doeleinden dan u op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen die betrekking hebben op de geschiedenis van Veenhuizen en eventuele nieuwe Bajesverhalen. Uw gegevens worden met uw toestemming alleen gebruikt om u hierover (maximaal 5x per jaar) te informeren. Mocht u hiervan geen gebruik (meer) willen maken, dan kunt u dat kenbaar maken en halen wij uw gegevens uit ons systeem.