Geplaatst op Geef een reactie

Interview met Omrop Fryslan in Veenhuizen

Titel: Opgroeien in gevangenisdorp: van ontsnappingen tot rare snuiters
11 apr 2021 – 11:12 Frysk
Geboren worden in een gevangenis. Dat overkomt niet veel mensen. De 81-jarige Clemens van den Brink uit Oosterwolde kwam net voor de Tweede Wereldoorlog ter wereld in Veenhuizen (in het Oude Tweede Gesticht)
Zijn vader was van 1938 tot 1946 bewaker in de gevangenis op de grens van Drenthe en Fryslân. De eerste herinneringen van Van den Brink zijn van mishandelingen van gevangenen, omdat Duitsers meenden dat er onderduikers zaten. Maar ook de kruidenier en de bakker weet hij nog goed
Zijn jongste jaren bracht Van den Brink door in het gevangenisdorp, daarna verhuisde het gezin naar een (de•) boerderij (van zijn opa*) net buiten Veenhuizen. Drie boeken zijn er intussen van zijn hand gekomen met verhalen over de geschiedenis en gebeurtenissen in Veenhuizen.

Tientallen bewakers hebben verteld wat ze ooit beleefden, van jong tot oud. Tot 1985 was Veenhuizen een echt gevangenisdorp, waar eigenlijk alleen maar veroordeelden en ambtenaren (bewakers) woonden. Ooit begon het als armenkolonie voor ‘paupers’, maar langzaamaan werd het meer een gevangenis.

Gevangenis in oorlogstijd
Toen Clemens werd geboren was het al een echte gevangenis, en dan ook nog in oorlogstijd. De eerste herinneringen in zijn leven zijn van lange rijen mannen die in gevangenispakken naar de binnenplaats liepen, of naar het land om te werken. Ook de bakker kent hij nog goed. Daar kreeg hij altijd een krakeling. Maar ook de mishandeling van gevangenen zag hij, dat heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. “De gruwelen gaan nog over mijn rug als ik daar aan terugdenk”.

Clemens van den Brink over Veenhuizen

Ook werd kleine Clemens een keer door een gevangene de cel (=werkplaats*) ingetrokken door een ruit. Moeder redde hem.
Er gebeuren soms enge dingen. Ooit werd er een jongetje vermoord door een gevangene. Toch was het heel gewoon om toen in Veenhuizen te wonen. Het was bijna saai, vertelt de 81-jarige Van den Brink.

Vader vertelde nooit wat over zijn werk. Hij had een hekel aan Veenhuizen. De verhalen in de boeken van Van den Brink komen allemaal (voor een groot deel*) uit andere bronnen. Met name bewakers, maar ook een enkele ex-gedetineerde. Echte geheimen vertellen ze niet, maar wel verhalen die een beeld schetsen van het leven in Veenhuizen. Met spectaculaire ontsnappingen en rare snuiters.

Criminelen
Het zijn niet louter drankrijders die in Veenhuizen terechtkwamen. Ook zware criminelen verblijven (ook nu nog) in de gevangenis. Zo heeft topcrimineel Willem Holleeder er een poos gezeten, en ook Cor van Hout. Over Holleeder vertelt Van den Brink niet al te veel. “Hij leeft nog en heeft een lange arm”, zegt de schrijver lachend. Wel weet hij dat de mannen behoorlijk meer privileges hadden dan anderen.

Foto: Simone Scheffer
Van den Brink schreef nu zijn derde boek: Veenhuizen van onder de pet. Of het ook de laatste is? Dat is de vraag, maar dit boek is er omdat Van den Brink graag wil dat de verhalen blijven bestaan en zijn opgeschreven voordat er niemand meer is die het nog kan vertellen.

Eerdere boeken zijn De geheimen van bajesdorp Veenhuizen en Bajesverhalen Veenhuizen. Van den Brink heeft een eigen website met informatie over Veenhuizen: www.bajesverhalen.nl

*toevoegingen CvdBrink
Foto: Simone Scheffer
Trefwoorden:
Oosterwolde gevangenis Veenhuizen Clemens van den Brink CORRECTIE MELDENFACEBOOK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *