Geplaatst op Geef een reactie

De Bakkerij en Bajesbrood

Het was eind 1944 en vanwege de oorlog gebeurden er nog spannende dingen in Veenhuizen. Er waren razzia’s in de gevangenis en af en toe werden er bewakers opgepakt door de Duitsers en afgevoerd naar werkkampen in Duitsland of wreed mishandeld door de Bloedploeg in Norg, zoals onze overbuurman Egbers en Lameris. Dat maakte grote indruk op ons gezin. Mijn vader was in die tijd vaak even onder gedoken, omdat hij een “verzoek” had gekregen om voor de Duitsers te werken.

Meneer Schaaf

Ik was toen nog geen vijf jaar en ik ging geregeld even bij de bakkerij langs. De deur stond altijd op een kieren ik glipte af en toe even naar binnen bij “Meneer Schaaf”
Hij was de werkmeester van zo’n 6-8 gevangenen die daar aangesteld waren om hun eigen brood en dat van alle collega’s in de drie gestichten te bakken. Elk gesticht kon maximaal 1500 gevangenen herbergen dus een grote bakkerij was geen luxe voor Veenhuizen. “Meneer Schaaf” was een aardige man en ik kreeg altijd een vers gebakken broodje van hem. De Bakkerij stond op nog geen 100 meter zo ongeveer tegenover onze woning aan de andere kant van de Oud Gracht. Meneer Schaaf vond het kennelijk leuk als ik een keer aan kwam.
Ook de gevangenen die daar als bakker werkten, waren altijd erg vriendelijk. Ze leerden een vak en dat was belangrijk want zo konden ze later als vrij man een baan krijgen. Ook met hen had ik een leuk contact. Wit bestoven door het meel, waren ze onherkenbaar als van een andere planeet. Dat het gevangenen waren en dat je ze niet allemaal kon vertrouwen, wist ik toen nog niet. Voor mij waren het gewoon aardige kerels, die altijd in waren voor een praatje. Ook van hen kreeg ik wel eens een lekker broodje in de vorm van een krakeling.

Haantje op Stokje

Met Palmpasen kregen alle kinderen die langs kwamen een haantje, een broodje op een stokje en dat namen we mee naar de Katholieke kerk. Daar kwam dan een gewijd buxus takje op en daar liepen we de hele dag mee te showen. Dat speciaal gebakken haantje was een traktatie.

“Uiltje”

Bij de bakkerij liep elke dag een klein mannetje met een kruiwagen vol turf af en aan te sjouwen naar de bakkerij. Hij had de bijnaam …

Verder lezen? Bestel dan nu het boek!

Bestelknop_verhaal

‘Hét boek voor je vakantie!’
‘Leuk die oude verhalen’
‘Geweldig dat deze verhalen levend blijven’
‘Boeiend om te lezen wat zich vroeger in Bajes afspeelde’
‘Spannend en leuk’
‘In één ruk uitgelezen’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *